Szépségcikk Blog

A festett haj ápolása

Őrizd meg hajad egészségét

Az egészséges haj és a hajszín megőrzése érdekében az otthoni hajápoláshoz adunk néhány tippet.

- Először is hajfestés után legalább 72 óráig nem szabad hajat mosni, ezzel könnyen

megakadályozható a hajszín kifakulása.

- Az első hajmosást követően sem érdemes naponta megmosni, inkább heti 2 vagy 3

alkalommal.

- Használj mindig festett hajra kifejlesztett sampont a szín megőrzése érdekében.

- Kerüljük a túl forró vizet, mivel az megnyitja a haj szerkezetét és a festékmolekulák

könnyebben kikopnak a hajból.

- Soha ne felejtkezz meg a hajkondicionáló használatáról.

- Használj hidratáló hajmaszkot vagy pakolást, valamint leave-in (hajban maradó) termékeket.

- A haj törlésére használj mikroszálas törölközőt. A hajat nem szabad a törölközővel dörzsölni,

hanem finom mozdulatokkal ki kell nyomkodni belőle a vizet.

- A festett haj szerkezetét könnyen tönkreteszi a hajszárító, hajvasaló vagy a hajsütő vas, ezért a

legjobb, ha hagyod a szabad levegőn megszáradni. Ha ez mégsem lehetséges, akkor

hajformázás során mindig használj hővédő termékeket.

- A keratin a haj legfontosabb alkotóeleme, magasfokon regenerálja a haj szerkezetét, ezért érdemes keratin tartalmú termékeket is alkalmazni, melyek hatására a haj ragyogóan egészségessé válik.

-A legtöbb fodrász kínálatában megtalálható a plex kezelés, vagy más néven a hajkötést-erősítő kúra. Ezekből a termékekből már otthoni kiszerelés is kapható, amivel még inkább felturbózhatod az otthoni hajápolási rutint.

 

A vékonyszálú festett haj

A vékony szálú, festett haj otthoni ápolása nagy kihívás lehet, mivel sok termék hamar elnehezíti a hajat, aminek hatására lelapul. Ezért olyan sampont érdemes választani, ami a hajszín megőrzése mellett megemeli és nem hagyja lelapulni a hajtöveket, így még dúsabbnak is fog tűnni a haj. Hajpakolás és hajbalzsam választása előtt is figyelembe kell venni ezt a szempontot és olyan termékeket választani, amik nem nehezítik el a hajszálakat, jó tartást biztosítanak.

A vastag szálú festett haj

A vastagszálú haj sokszor nehezen kezelhető ezért a legfontosabb annak puhítása és táplálása a könnyebb kifésülhetőség érdekében. Ehhez érdemes olyan színvédő termékeket használni, amelyek segítenek a fénylő hajszín megtartásában, illetve a haj hidratálásában, hogy az ne veszítsen nedvességtartalmából. A haj nedvességének megtartásához heti rendszerességgel hajmaszkot, hajpakolást érdemes használni, illetve minden hajmosást balzsammal kell zárni.

Szőke haj ápolása

A festett szőke haj esetében rendkívül fontos a sampon kiválasztása, ami a nem más, mint a lila, hamvasító sampon. A sampon lila pigmenteket tartalmaz, amik megakadályozzák a haj sárgulását, illetve mélyen táplálják és hidratálják a hajat. A hamvasító sampont a hajon lehet hagyni 2-3 percig lemosás előtt. A rutinból semmiképp sem hiányozhat a hajbalzsam sem, illetve ajánlott hetente használni hajpakolást, hajmaszkot. Jó hír, hogy már ezek között is található silver változat!

Festett göndör haj

Ne felejtkezzünk meg a göndör hajúakról sem. A göndör haj sokszor szöszös és nehezen kezelhető, ha festve is van, az fokozza a helyzetet. A göndör haj hidratálása az egyik legfontosabb feladat. Ha a haj száraz, akkor a festékpigmenteket is nehezebben tudja megtartani. Ezért ajánlott szulfátmentes sampont használni, ami nem szárítja, hanem táplálja a hajat, illetve színvédő maszkot és balzsamot venni, amitől kevésbé lesz szöszös a haj. A haj egészsége és védelme érdekében mindenki számára ajánlott a hajmosás előtti pakolás alkalmazása, és nem hiányozhat otthonról a hajvégápoló olaj sem. Emellett legyen otthon jó fésű vagy hajkefe, és használd a helyes fésülködési technikát: mindig lentről haladj felfelé, sose tépd a hajad, mert nagy károkat okozhat benne.