Szépségcikk Blog

Ammóniatartalmú vagy ammóniamentes hajfesték?

Az átlagosnál többször festett haj könnyen veszíthet fényéből és rugalmasságából, könnyebben sérül, roncsolódik. Ennek oka, hogy a hajfestékek tartalmaznak olyan anyagokat, mint például az ammónia, pPD, amik túlzott használata károsan hat a haj szerkezetére.

 

Ammónia szerepe és működése

 

A hajfestékben az ammónia szerepe, hogy megnyissa a kutikulát, ami által a festékpigmentek könnyedén bejutnak a haj szerkezetébe. Az ammónia fokozza a festék hatását, általa a pigmentek mélyen behatolnak a hajszálba és megfogják a benne lévő természetes pigmenteket. Ezáltal a hajfestés hosszabban tart, nem mosható ki úgy, mint egy átlagos ammóniamentes termék. Ha nagy változást szeretne valaki elérni a hajszínében, akkor viszont jobb ammónia tartalmú terméket alkalmazni.

Amikor az ammónia vízzel találkozik ammónium-hidroxid keletkezik, aminek nem csak a szaga szúrós, hanem a bőrre is irritáló hatással van. Az ammónia tartalmú festék felkenése során az közvetlenül érintkezik a fejbőrrel, és ha valaki érzékeny rá, akkor irritációt vagy akár allergiás reakciót is okozhat. Ha túl gyakran festjük a hajat ammóniát tartalmazó hajfestékkel, akár olyan károkat is okozhatunk a hajban, amit már nagyon nehezen, vagy nem lehet helyrehozni. Hatására a haj szerkezete meggyengül, könnyen roncsolódik, töredezik, sőt a hajból kiürülhet a Trizonin, ami felelős a melanin termelésért, ennek következményeképpen pedig a haj színmegtartó tulajdonsága is romlik.

 

Ammóniamentes hajfestékek előnyei, hátrányai

 

Az ammóniamentes hajfestékben az ammóniát más összetevőkkel helyettesítik. Előnye, hogy a legtöbb allergiás is nyugodtan használhatja, és azok számára is megoldás lehet akiknek érzékeny a fejbőrük az ammónia tartalmú festékben található anyagokra. Ezen kívül nem kell elviselni az ammónia szúrós szagát sem, illetve kevésbé roncsolja a hajat, hiszen alacsonyabb kémhatással is képesek elérni a kívánt hatást. Hátránya, hogy nincs olyan széles színválaszték belőle, és sok ammóniamentes termék úgy működik, mint a színező, vagyis hamar lekopik és nem fed olyan jól, bár ma már léteznek olyan ammóniamentes festékek is, amelyek képesek ugyanolyan fedést biztosítani akár ősz haj esetén is.

 

Mi az a pPD? 

 

A pPd, vagyis p-Phenylenediamine egy, a hajfestékekben lévő színmélység szabályozó vegyület. A hajfestékek nagy részében megtalálható, minél sötétebb a festék annál nagyobb a pPD tartalma. Ami miatt fontos ismerni ezt a vegyületet, hogy erősen allergén és az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyre több mindenkinél okozott érzékenységet. Ha az általad használt hajfesték is tartalmazza ezt az összetevőt, akkor mindenképp érdemes allergia tesztet végezni. A fül mögé kell kenni egy keveset a festékből, majd 72 óráig fent hagyni a bőrön. Ha ez semmilyen reakciót nem vált ki, akkor nyugodtan használhatod a terméket, érzékenység esetén viszont pPD mentes terméket kell keresni.

Bármilyen festékre esik a választás, ha pPD mentes is, használat előtt mindenképp érdemes bőrpróbát csinálni, ami megmutatja, hogy nem vagy-e túlérzékeny a hajfesték valamelyik összetevőjére. Amennyiben bármilyen érzékenységet tapasztalsz érdemes másik terméket is tesztelni, és olyat választani amire nincs semmilyen reakció.