Szépségcikk Blog

Hajvasalás: fontosabb a hőfok, mint gondolnád!

Hajvasalás: fontosabb a hőfok, mint gondolnád!

Te sem tudod elképzelni az életedet hajvasaló nélkül?

Akkor figyelj, hogy elkerüld azokat a súlyos bakikat, amikkel akár végérvényesen tönkre is teheted a tincseidet! A Fodrászinfó a hajformázás szerelmeseinek egy hajvasalási kisokossal is készült, amelyben megtudhatod, hajtípustól függően hogyan kell beállítani a megfelelő hőfokot. Ha számodra is fontos a hajad épségének és minőségének megtartása, akkor jobb, ha ezt betartod:

  • Finom és törékeny haj esetén a 120–150°-os hőmérséklet használata javasolt. A hajvasalók ugyan nem jelentenek megoldást gyenge vagy rossz állapotú hajra, de ha valaki így is gyakran igényli ezt a lehetőséget, akkor az alacsonyabb hőfok lesz a megoldás.
  • Göndör és afro típusú haj esetén a vasat 120°-on kell tesztelni és soha nem szabad túllépni a 150°-ot!
  • Erős és egészséges haj esetén már a 150–180°-os hőmérséklet lesz az ideális. Ha fiziológiailag finom és egészséges a haj, akkor problémamentesen használhatóak a hajvasalók mindaddig, amíg megfelelően van szabályozva a hőmérséklet. Célszerű a simítást 150º-on kezdeni, de ha emeled is a hőfokot, semmiképp ne lépd túl a 180º-ot!
  • Normál, de mégis törékeny hajnál a 180º-os hőmérséklet a megfelelő programozás. Ez a fajta haj ugyanis hajlamos gyengülni a nyitott vagy száraz hajvégeken, amire a folyamatos és egyben túl magas hőhatás erősen roncsoló hatással bír.
  • Normál és ellenálló haj esetén már magasabb hőfokon is lehet használni a hajvasalót, akár 190–210°-on is. Noha a normál hajra általában úgy tekintünk, hogy könnyen formálható – mert jól bírja az egyenesítést –, a megfelelő hőmérsékletről még az erős hajszerkezet esetén sem szabad elfeledkezni! Ajánlatos ilyenkor mindig 190°-nál kezdeni a hajformázást és csak ha szükséges, akkor fellépni 210°-ra!
  • Sokan úgy gondolják, hogy a vastag hajszerkezet mindent tolerál, de ez az állítás ettől még alapjaiban véve nem igaz. Ilyenkor érdemes alaposan kiválasztani a hajvalós, s csak olyan eszközt alkalmazni, amivel könnyen lehet dolgozni akár 230°-on is.
  • Szintetikus haj esetén változó, hogy milyen hőmérséklet javasolt, 60°-tól kezdve egészen 180°-ig változtatható a hajvasaló hőmérséklete. A hajhosszabbítással rendelkezők gyakran választják a hajvasalást, ám fontos, hogy a szintetikus haj hőfokozó és hosszabbító hatással bír. Ezért nagyon fontos, hogy először 60°-on teszteld a vasalót, s hogy soha ne lépd túl a 180°-ot!

Ha még többet szeretnél tudni a hajvasalásról, akkor olvasd el a Cosmopolitan egy korábbi cikkét, amiben Johnny Wright mesterfodrász ­- aki például Michelle Obama személyi fodrásza is volt - árulja el, mi az a kilenc hiba, amit elkövethetsz vasaláskor.

(Fotó: pixabay.com)