Szépségcikk Blog

Hogyan válaszd ki a tökéletes barber széket szalonodba?

Hogyan válaszd ki a tökéletes barber széket szalonodba?

Borbély szalon nyitásán gondolkodsz?

Micsoda óriási ötlet! Esetleg már el is kezdted a berendezés tervezését? Akárhogy is, ez a cikk hasznos lehet azoknak, akik még csak álmodoznak és azoknak is, akik már belevágtak a megvalósításba.

Először is, gondolkodjunk el azon, hogy milyen egy klasszikus férfi fodrászat megjelenése? Biztosan tisztában vagy azzal, hogy a borbély üzlet nem csak egy egyszerű fodrászüzlet férfiaknak. A tulajdonosok és a vendégek is egyetértenek abban, hogy egy borbély üzlet a férfiak területe, sajátos hangulattal és stílussal.

A borbély üzlet az a hely, ahol egy férfi megtalálhatja önmagát, kifejezheti az egyéniségét és relaxálhat. Jól hangzik!

“Egy jó borbély gondoskodik az emberekről”
- Anthony Hamilton, soul énekes

A borbély üzlet egy különleges tér, amit alkottak férfiak számára. Tükröznie kell a férfias jellegeket a berendezésében és stílusában is.

Egy borbély üzletnek leginkább a professzionális szolgáltatást kell tükröznie, de a vásárlók első benyomása mindig a hely hangulata, elsősorban emiatt fognak egy ismeretlen üzletbe betérni, hiszen a szakember szolgáltatását még nem ismerik.



Egy hangulatos berendezés jó csali lehet a vendégek becsábítására.


A szokványosan minimalista, modern fodrászüzletek közül pedig nagyon is kitűnik egy klasszikus berendezésű borbélyüzlet. 

Az első dolog, amit a vendég észrevesz a szalonba való belépéskor, az a berendezés.

Ugye te sem tudod elképzelni, hogy egy jól szituált szakállas uriember egy olyan rózsaszín kanapén szürcsölgeti kényelmesen a kávéját, amit az átlagos fodrászszalonokban láthatunk? A szokásos kecses kis fodrászszék sem fog itt működni.
Ide egy brutális, férfias szék kell, ami legalábbis úgy néz ki mint egy királyi trónszék vagy egy masszázsfotel, amiből kényelmesen sörözgetve meccset nézni szokás. A borbély vagy barber szék az a bútordarab, ami meghatározza a borbély üzlet atmoszféráját. Ezért olyan fontos megérteni, milyen szempontok alapján válasszunk.

Mikor eljön az ideje a barber szék beszerzésének, néhány dolgot feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a szalon legfontosabb bútordarabja tökéletesen illeszkedjen a hely adottságaihoz és a te igényeidhez is. A megfelelő forma és méret megválasztásától kezdve sok más tényezőt is fontolóra kell venni a döntés előtt.

1. A barber székek típusai

Klasszikus stílusú szék

Ez a stílus nagyon népszerű, gyakran találkozhatunk ilyen stílusú székekkel a szalonokban. A klasszikus stílus egy borbély szalonhoz kiváló választás, hiszen ez a szakma nagy hagyományokkal bír, már a 18-19. században is léteztek hasonló üzletek. A klasszikus barber székekből változatos kínálat van a piacon,  hiszen nagy a kereslet rájuk. Az ilyen típusú bútorokat hagyományosan egy szín sémában gyártják, van fekete, szürke, sötétkék, bézs…stb. Az élénk színek viszonylag ritkaságnak számítanak.

“Imagination might not be limited.”

A képzeletnek nem lehet korlátokat szabni.

Chang Rae-Lee – amerikai író

Futurisztikus barber székek

Ennél a típusnál a tervező képzelete kap főszerepet. Az ilyen kreatív bútorok egyedivé teszik a fodrászat megjelenését. Pl. milyen érdekes tapasztalat lehet egy olyan szalonba betérni, ami úgy van berendezve, mintha egy trópusi szigeten járnánk? Vagy akár egy olyan barber székben ülni, ami azt az érzést kelti, mintha egy sci-fi film főszereplőjeként éppen egy űrhajó kapitányi székében ülnénk? Ne feledjük el azonban, hogy nem minden ügyfél fog értékelni egy ilyen ötletet. De akinek tetszett a stílus, az újra és újra visszatér. Ez a belső tér a legjobb megoldás azok számára, akik belefáradtak a hétköznapokba és ha csak egy pár órára is, de ki szeretnének lépni a mókuskerékből.

A dizájntól és ötlettől függően a kreatív stílust képviselő barber szék matt sötét vagy akár élénk színű is lehet. Maga a szék viszont soha nem veszítheti el brutális vonásait.

Vintage vagy antik barber székek

A múlt varázsát a modern innovációkkal egyesítve egy teljesen új stílust alkothatunk. Az ilyen stílusú székek általában visszafogott, halk színekben kaphatóak. A művészien kidolgozott műbőr eleganciát kölcsönöz megjelenésének. Úgy is tűnhet, hogy a fodrászszék a múlt században készült, és csodával határos módon napjainkig fennmaradt. Az antikolt stílusnak köszönhetően a borbély üzlet bájos és egyedi arculatot kap. A vintage hangulat szakértelmet is sugároz és bizalmat ébreszt a vendégekben. 


2. Hogyan válasszunk barber széket?

A fodrászat bútorainak kényelmesnek és stílusosnak kell lenniük. Meg kell őriznie a szalon központi koncepcióját és alapgondolatát is. Ahhoz, hogy a személyzet és az ügyfelek számára a legjobb megoldást válassza ki, sok részletre kell figyelnie.

Mire figyelj a barber szék kiválasztásakor?

  1. Méret
    A fodrászszékek általában nem foglalnak sok helyet. Azonban, amikor az ügyfelekkel dolgozik, és a kívánt dőlésszöget választja, ez elég sok helyet foglal el. Munka közben egy szék akár 180 cm-t is elérhet. Az ilyen típusú bútorok vásárlásakor ügyeljen a fodrászatban lévő szék méretére és a szabad helyére.

  2. Fejtámla
    A jó barber szék fejtámlája 360 fokban forgatható és kivehető, így a különböző magasságú vendégeknek testre szabható.
    A fejtámla állíthatósága segít megtalálni a legjobb pozíciót az vendég borotválása, valamint hajvágás vagy hajformázás során. Soha ne feledjük hogy a fő cél mindig az, hogy ötvözzük a borbély szakértelmet a kényelmi szolgáltatásokkal, így igazán pihentető légkört teremthetünk szalonunkban.

  3. Háttámla
    A barber székeknak a háttámlája is dönthető, hogy a vendég kényelmes helyzetben tudjon kerülni borotválás és arcmasszázs közben. Olyan modell is létezik, aminek teljesen fekvő pozícióba dönthető a támlája.

  4. Hidraulikusan állítható magasság és ülésmélység
    Az ülésmélységnek állíthatónak kell lennie, hogy a borbély kényelmesen tudjon dolgozni.
    A szék ülésének magassága általában 50-60 cm, a padlótól számítva. Egy borbély szék magasságát általában 18-20 cm-re meg kell tudnunk emelni, hogy igazodni tudjunk a vendégek különböző testmagassághoz. Ez főleg a borbély kényelmét szolgálja. Barber szék vásárlásakor ellenőrizze, hogy a hidraulikus emelő megfelelően működik-e, az állítással járó kellemetlenségek elkerülhetők, ha a hidraulika elég simán működik, nem ugrál és nem rángatja a vendéget a székben feleslegesen. 

  5.  Kárpitozás
    Az öko-bőr kárpitozást általában a modern stílusú barber székeken használják. A természetes anyagok, mint a valódi bőr vagy a textil nehezen tisztíthatóak és minden folyadékot felszívnak, így nem a legjobb választás, ha szeretnénk, hogy a székünk sokáig szép maradjon.

  6. Lábtartó panel
    Ez a részlet a vendég kényelmét szolgálja. A lábtartó panel általában acélból készül, így bármilyen súlyú vendéggel megbirkózik. A lábtartó kárpitja is öko-bőrből készül, ami egy csipetnyi luxust kölcsönöz a széknek, és még nagyobb kényelmet kínál.

  7. A váz anyaga
    Egy masszív, nehéz barber szék a szalon minőségét jelzi. A vendégek így láthatják, hogy a tulajdonos nem sajnált a bútorokra költeni. A legjobb minőségű székek rozsdamentes acélból, valamint ütésálló műanyagból készülnek. Aaz ilyen típusú bútorok terhelhetősége akár 150 kg is lehet.

3. A barber székek ára

Nem árulunk el nagy titkot: a barber székek drágák.
Egy minőségi szék prémium minőségű alapanyagokból készül, így lesz időtálló és biztonságos. Ha olyan székre van szükséged, ami hosszú évekig hű szolgád lesz, cserébe még remekül is néz ki, akkor nagy figyelmet kell fordítani a részletekre.

Keresd a masszív fém vagy keményfa vázat és az időtálló, letisztult műbőr vagy textil huzatot.

A barber székek vezető gyártója az EU és Japán, de az alapanyagok a legtöbb esetben  Kínából származnak. Ha magasabb egy szék ára, ott általában a márkanév ismertségét kell megfizetni.

Egy kevésbé ismert gyártó terméke nem túl drága és a minősége is lehet ugyanolyan jó, mint a népszerű márkáké. Így kezdetben nincs értelme sokat költeni európai vagy japán modellekre, tökéletesen megteszi egy kisebb cég terméke is, ha a minőségi követelményeknek megfelel.

Jó választás lehet például egy a szepsegcikk.hu webáruházban is kapható Coda’s Beauty barber szék. Ez a márka tökéletesen képviseli azokat az értékeket, amit egy szalon berendezése során keresünk.

Persze, ha a költségvetésünk megengedi – miért ne lehetne márkás bútorunk a szalonunkban?
A fő szabály a márka és a forgalmazó ellenőrzése. Ha megbízható szaküzletben vagy webáruházban veszed a széket, az 99%-os garancia arra, hogy minden rendben lesz. A Szendrei Kft. Szépségcikk webáruháza például többféle fodrászbútor márkát is forgalmaz.
Barber szék vásárlásakor ügyelj a jótállásra is. Ez a fő garancia arra, hogy ha bármilyen probléma felmerül a termékkel, az javítva vagy cserélve legyen.

Összegzés

A barber szék kiválasztása kihívásokkal teli, ugyanakkor rendkívül izgalmas feladat. Sok apróságra kell odafigyelni, azonban mi biztosra vesszük, hogy könnyedén megbirkózol vele.

Coda’s Beauty Barber székek

Haj és szakáll igazítás férfiaknak? Minden barber szalonba kell egy kényelmes, állítható barber szék!
A szakáll ősidők óta a férfiasság jelképe. Manapság újra hódít a hagyományos barber szakma, sorra nyílnak a barber szalonok, ahol a fő berendezési tárgy egy kényelmes, állítható férfi kiszolgálószék.

A Coda's beauty márka kínálatában többféle barber szék és férfi hajvágószék található, a retro borbély széktől a letisztultabb férfi hajvágószékig.