Szépségcikk Blog

Így válaszd ki a hozzád illő hajszínt

A megfelelő hajfesték kiválasztása

Amikor a fodrász termékek és fodrászkellékek között válogatunk, természetesen az elsődleges szempont, hogy a hajunknak mindig a legjobbat nyújtsuk. Nyilvánvaló, hogy így van ez a hajfestékek terén is, hiszen a legfontosabb, hogy a haj maradjon egészséges és tündöklő.

Így válaszd ki a hozzád illő hajszínt

A hajszín, hajfesték árnyalatának kiválasztásához fontos figyelembe venni a stílust, a bőrtónust és a szemszínt. Nézd meg alaposan a gardróbodat, milyen színű ruhák állnak jól, amit a leginkább kedvelsz magadon és szívesen hordod. A ruhatárad színeit figyelembe véve el tudod dönteni, hogy melyik az a hajszín, ami azokhoz tökéletesen illik. Ha a fekete, sötétkék, sötétzöld színeket kedveled, akkor ehhez jól mutat a szőke, a vörös, és a fekete haj is, de ha inkább a narancs és a barna jellemzőbb inkább a ruhatáradra, akkor az aranyszőke és a barna hajszín javasolt. A vörös, szürke, rézbarna ruhatár mellé inkább a semleges színek illenek, mint a középszőke, mahagóni, középbarna.

Szemszín és hajszín

A stílus mellett kulcsfontosságú szemszín is, hiszen jó ha a haj színével harmonizál. A barna és a zöld szeműeknek jól állnak a meleg árnyalatú hajszínek, a kék vagy szürkés szemhez pedig a hideg árnyalatúak passzolnak inkább.

A bőrtónus

A bőrtónust is alaposan figyelembe kell venni, ha a hajszín kiválasztásáról van szó. Vannak hajszínek, melyek szépen kiemelik a bőrszínt, és vannak, amelyek egyáltalán nem mutatnak jól, sápasztanak. Ezért is fontos alaposan megfontolni a választást, amihez az első lépés pontosan meghatározni, hogy milyen a bőrtónusod. A meleg bőrtónusra a  kreol, bronz árnyalatú bőrszín jellemző, ami barna árnyalatú szemmel párosul, a csuklón lévő vénák pedig inkább zöldnek látszanak. A hideg bőrtónusúaknak világos, könnyen leégő bőrük van, szemük jellemzően kék, zöld vagy szürke, a csuklójukon lévő véna pedig inkább kékes színű.

Ki segíthet?

Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszed, akkor magabiztosan választhatsz egy hozzád illő hajszínt. Ha mégis bizonytalan vagy, nem tudod, hogy melyik árnyalat mellett tedd le a voksod, akkor érdemes elmenni egy stílus és színtanácsadóhoz, fodrászhoz, de manapság egy jó fodrászcikk üzletben is profi tanáccsal tudnak ellátni. Ezen kívül a haj egészségét is fontos figyelembe venni. Ha nagyobb változtatást fontolgatsz, akkor mindenképp kérd ki fodrászod tanácsát is, aki meg tudja mondani, hogy milyen állapotban van a hajad és mennyire károsíthatja egy drasztikus átalakulás. A szőkítés például sokkal jobban igénybe veszi a hajat, illetve a szőke hajszín megtartása is komoly feladatot jelent. Azért, hogy a hajszálak ne károsodjanak nagy mértékben, szőkítés után gondoskodni kell a haj megfelelő ápolásáról és a szín megtartásáról. Ez sokszor időigényes, valamint professzionális hajápoló termékeket követel meg, nem feltétlenül költségesebbek. Egy jóminőségű termék kiválasztása inkább egy jó befektetés a haj számára. A szín után ki kell választani, hogy melyik technikával készüljön el a hajszín. Az egyszínű hajfestés mellett számos melírtechnikából lehet választani (pl.: ombre, balayage stb), az egészen visszafogottól a vagány és extrém hajviselet elérése érdekében. Bármelyikre is esik a választásod, a lényeg, hogy megtaláld a saját egyéniségedhez illő formát és hajszínt, illetve a hajad ápolásához szükséges professzionális fodrászkellékeket, termékeket.