Szépségcikk Blog

Melírtechnikák

Divatos technikák, természetes hatás 

 

Alapvetően tetszik a hajszíned, de mégis szeretnéd valamivel feldobni? Ne festesd be azonnal, próbáld ki a melírozást. Az elmúlt években számos melírtechnika terjedt el, divatba jött a harmonikus, sötétebb és világosabb tincsekből álló frizura. Szerencsére a melírsapka már a múlté, az új technikákkal sokkal természetesebb hatás érhető el.

 

Mi az a melírsapka?

 

Míg korábban a melírozás számos kellemetlenséggel járt, ma már olyan technikák láttak napvilágot, ami megkönnyíti a fodrászok dolgát, illetve a vendégek számára is sokkal kényelmesebb. Korábban a melírozáshoz úgynevezett melírsapkát használtak, és a sapkán lévő lyukakon húzott ki a fodrász kisebb tincseket, amiket befestett. A modern technikák alkalmazásával azonban erre már nincsen szükség, és ennek hála sokkal természetesebb, harmonikusabb hatás érhető el.

 

Ombre

 

Néhány éve az Ombre, vagyis a színátmenetes hajfestés vitte a pálmát, ami kitaposta az utat az új melírtechnikáknak. Megjelenése óta lépett színre egyre több divatos és népszerű technika. Az ombre technikával a haj töve és a vége között alakul ki színárnyalat különbség. Bármilyen színnel elkészíthető, a természetes hatástól egészen a markáns átmenetig. Az ombre esetében a haj tövét nem kell festeni, így később nem keletkezik lenövés, ráadásul minden hajban szép lehet, az egyenesben, hullámosban és göndörben is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahhoz, hogy jól mutasson legalább vállig érő hajon kell alkalmazni.

 

Balayage, vagyis sepregetős technika

 

Az Ombre után következett a balayage őrület, ami pillanatok alatt letaszította az ombrét a dobogó első fokáról. A balayage technika esetében a fodrász szabad kézzel és gyors, sepregető mozdulatokkal húz melírcsíkokat. Mivel a tincseket nem választja el, nem tesz közéjük fóliát, így azok egymáshoz is érhetnek, ezáltal sokkal természetesebb hatást kelt. Ezzel a technikával a haj még tovább kelt természetes hatást, kevésbé jelenik meg benne a lenövés. A balayage leginkább a hullámos hajban mutat jól, mivel azok mozgása emeli ki a leginkább. Ugyanúgy, mint az ombre esetében, legalább vállig érő hajban mutat jól.

 

Babylights technika

 

A balayage után itt egy újabb technika, amivel még természetesebb hatás érhető el. A technika neve a finom, baby árnyalatokra utal, amivel nagyon mutatós, természetes hatás érhető el úgynevezett mikrokiemeléssel. A balayage-al ellentétben ilyenkor a hajtőtől kezdődik a kiemelés, így akkor is szépen látszik, ha össze van kötve a haj. Előnye, hogy bármilyen hosszúságú hajban jól mutat, hátránya, hogy mivel a hajtövektől kezdődik gyakrabban kell festeni. Míg az ombre és a balayage esetében elegendő 4-6 havonta újrafesteni, a babylights-nál ez nagyjából 2 havonta lesz esedékes.

 

A melír elkészítése időigényes feladat, akár 3-4 órát is igénybe vehet és mindenképpen szakember kezeire kell bízni. A fodrász könnyedén meg tudja állapítani, hogy milyen állapotban van a hajad és mennyire károsíthatja a melírozás, segíthet eldönteni, hogy melyik technika lenne a legjobb számodra, illetve számos jótanáccsal láthat el az otthoni hajápolás terén is.