Szépségcikk Blog

Miért fontos a fényvédelem?

Miért fontos a fényvédelem?

A bőr és arcápolás olyan téma, ami szinte minden nőt érint és foglalkoztat. Friss, üde és egészséges bőrre vágyunk, ezért különböző bőrfeltöltő, hidratáló kezeléseket és bőrápolási módszereket keresünk. Van azonban egy fontos szabály, amit ha nem tartunk be, akkor hiába minden igyekezetünk, ez a tisztítás-hidratálás-fényvédelem hármas kombinációja.

A tisztítás és a hidratálás talán minden nő számára a mindennapi rutin része, de a fényvédelem már nem ennyire egyértelmű. Sokan kételkednek a fényvédő jelentőségében, tehernek érzik használatát, azt, hogy bizonyos időnként újra fel kell vinni a bőrre, illetve túl soknak tartják a mennyiséget, ami valóban védi is a bőrt a nap káros sugarai ellen. Ha érdekel, hogy miért elengedhetetlen az arcápolásban a fényvédő mindennapos használata, olvasd el bejegyzésünket!

A napsugarak káros hatásai

A napsugárzásnak vannak pozitív és káros hatásai is. A napfény és UV sugárzás hatására a bőr számos negatív változáson megy keresztül, amit fényvédő rendszeres és helyes használatával megelőzhetünk. Ilyenek például:

  • bőröregedés, a ráncok megjelenése,
  • megereszkedett bőr,
  • a bőr rugalmasságának és feszességének elvesztése,
  • pigmentfoltok megjelenése,
  • a kollagén termelés lassulása.

A bőr öregedésének megelőzése szempontjából a fényvédelem a legfontosabb bástya, hiszen a bőröregedés 80%-áért a káros napsugarak felelősek. Ha UV-védelemről beszélünk, akkor meg kell különböztetnünk UVB és UVA sugarakat.

  • Az UVB sugarak azonnali és látható károkat okoznak a bőrön. Az UVB sugarak felelnek a barnulásért, és ezek a sugarak sokkal inkább jelen vannak tavasszal és nyáron, mint a téli és őszi hónapokban.

  • Az UVA sugarak által okozott károk ugyan nem okoznak olyan látványos problémákat, de annál súlyosabb bőrproblémákkal találhatjuk magunkat szemben (például bőrrák), ha nem védekezünk ellenük. Fontos, hogy az UVA sugarak az egész év folyamán jelen vannak, ezért minden egyes nap védekezni kell ellenük!

Így használd a fényvédőt

A tudatos bőrápolás elemi része tehát a fényvédő! Lehet tökéletesen felépített bőrápolási rutinod, ha nem használsz fényvédőt, akkor nem fog jól működni. A fényvédőt minden reggel úgy 15-20 perccel azelőtt kend fel, hogy napfényre mennél. Ez a reggeli bőrápolás utolsó lépése, ami után következhet a smink. Ami fontos, hogy a fényvédők a nap folyamán veszítenek hatékonyságukból, ezért ajánlott 2 óránként újra kenni. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mit tegyél akkor, ha sminkeltél? Ebben az esetben használj szórófejjel ellátott terméket!

Mennyi fényvédőt kell felkenni?

A megfelelő védelemhez a fényvédőből negyed teáskanálnyi mennyiséget kell felvinni az arcbőrre. Ha lassan szívódik be, túl nehéznek érzed, akkor remek megoldás két lépésben felkenni a fényvédőt.

Remekül működhetnek a fényvédelemmel ellátott nappali hidratáló krémek is. Így nem kell több terméket egymás után felvinni az arcra, egy lépésben megoldható a hidratálás és a fényvédelem.

A Solanie Kollagénes hidratáló nappali krémfluid remek választás kozmetikusoknak, hiszen hámlasztás, folthalványító vagy egyéb arckezelések után nagyon fontos a fényvédelem, ez a termék pedig védelmet biztosít a káros UVA és UVB sugárzással szemben.

Mit jelent az SPF a fényvédőkön?

Az SPF, vagyis Sun Protection Factor, az UVB sugarak elleni védelmet jelöli a fényvédő termékeken. Ha például egy SPF 50 jelzésű terméket vásárolsz, akkor az azt jelenti, hogy a bőröd 50-szer annyi UVB sugárzást bír, mintha nem viselnél fényvédőt.

Az UVA védelem jelölése ennél némileg bonyolultabb, hiszen más szabályozás van rá. Európában az UVA-PF vagy a PPD jelölést alkalmazzák.

Milyen fényvédőket különböztetünk meg?

A fényvédőket két nagy csoportba sorolhatjuk, létezik kémiai fényvédő és fizikai fényvédő. Lássuk mi a különbség:

  • Kémiai fényvédő: a kémiai fényvédőt általában könnyedebb formulázás jellemzi, ami által egyszerűbb felvinni az arcra is, nem hagy maga után fehér réteget. A kémiai szűrőkre az érzékeny bőr könnyebben reagál, így, ha
    valamilyen irritáció lép fel, akkor érdemes inkább a fizikai fényvédőre váltani.

  • Fizikai fényvédő: két fizikai szűrő létezik, a cink-oxid és a titánium-dioxid. Ezek stabilabb formuláknak számítanak, és az érzékeny bőrűeknek szuper megoldás a mindennapokban. A fizikai fényvédő felvitele kicsit nehezebb, fehér réteget hagyhat maga után.

Tippek, ha fényvédő választás előtt állsz:

  • Ha van egy jól felépített rutinod, akkor az arcápolás tökéletes része az SPF 30-as fényvédő.
  • Tavasszal, nyáron használj SPF50-es terméket a nagyobb védelem érdekében!
  • Ha használsz fényvédőt, akkor is próbálj minél többet árnyékban tartózkodni!
  • Ha vannak pigmentfoltjaid akkor télen-nyáron SPF 50-es fényvédőt használj az arcodra!
  • Reggelente használj C-vitamin szérumot, amivel szuperül felturbózhatod a fényvédő hatékonyságát!

A Szendrei Szépségcikk webáruházában kiváló fényvédő termékeket találsz, amelyek megvédik bőrödet a káros napsugaraktól. Válaszd az Aroms Natur Bio SPF50 Fényvédőt, vagy a Solanie Napozó krémet, így nyáron, a legforróbb napokon is nyugodt lehetsz, hiszen mindent megteszel bőröd védelme érdekében.

Mit tehetsz, ha többet voltál a napon, mint tervezted?

A legjobb védekezés a napsugarakkal szemben a megelőzés. Olykor mégis előfordul, hogy túl sokáig vagyunk a napon, vagy nem sikerül időben újrakenni a fényvédőt. Ha veled is előfordul, és úgy érzed, hogy tenned kell valamit az irritáció ellen, alkalmazz napozás utáni krémeket! A megfelelő regenerációért válaszd a Solanie So Fine Napozás utáni tejet, ami nyugtat és segít pótolni a bőr elvesztett nedvességtartalmát!

Ha érdekelnek további bőrápolással, szépségápolással kapcsolatos érdekességek, olvass blogunkban és szerezd be nálunk a számodra nélkülözhetetlen szépségápolási cikkeket!