Szépségcikk Blog

Minden, amit a göndör hajról tudni kell

Miért egyenes vagy göndör a haj?

 

Az egyenes hajúak esetében a szőrtüszők egyenesen állnak, és minél kerekebb a tüsző formája, a hajszál annál egyenesebb lesz. A hajnak szükséges faggyú és a tápanyagok egyenletesen tudják táplálni és védeni a hajszálakat, ezáltal a haj fényes, egészséges, hidratált és puha lesz.

Göndör haj esetén a tüszők hajlottan állnak a fejbőrben, így amikor a hajszálak növekednek, akkor hullámosodnak, göndörödnek. Ilyenkor a tüsző formája egyénileg eltérő, az oválistól a C formáig terjedően, minél oválisabb annál göndörebb lesz a hajszál.  

Fontos, hogy a tüsző formája a haj szerkezetét is befolyásolja. Egyenes haj esetén a tüsző kerek, a benne található keratin kötések szép egyenletesen képesek eloszlani a hajon egyenesen tartva azt. Göndör haj esetén, az ovális tüszőnek köszönhetően a hajszál egyik oldalán tud eloszlani a keratin. A tápanyagok sem jutnak el mindenhova, illetve a faggyú sem tudja egyenletesen befedni a hajszálakat. Ennek következtében a kutikulák szétnyílnak, nem tudnak ellenállni a nedvességnek, és a haj jóval sérülékenyebb lesz és hajlamosabb a töredezésre, fénytelenné válik.

 

Mit lehet tenni a göndör hajért?

 

Azért, hogy elkerüljük a haj sérülését, nagyon fontos elsajátítani a göndör haj ápolásának praktikáit. A göndör hajúak biztosan sokszor hallottak már a CGM-ről, vagyis a Curly Girl Method-ról, ami kifejezetten nekik ajánlott. A módszer a göndöröknek a ritkább hajmosást ajánlja, leginkább 7-10 naponta. A száraz göndör hajat nem szabad fésülni, mert a tincsek szétbomlanak, ezért ajánlja a vizes, leginkább balzsamozás utáni fésülködést széles fogazatú fésűvel.

 

Hajápoló termékek

 

A CGM a göndör hajhoz a co-wash technikát ajánlja, ami a kondicionálóval való hajmosást jelenti. Ez sokak számára elképzelhetetlen, ilyenkor általában a szilikon és szulfát mentes samponokat szokták ajánlani. Fontos azonban, hogy minden hajmosás után kondicionálóval kell ápolni a hajat, illetve két hajmosás között hajban maradó hajbalzsamot, illetve hajápoló olajat kell alkalmazni.

Természetesen nem mindenkinek válik be a CGM. A vékony szálú, kevés hajjal rendelkező göndöröknek nem mindig jók a CGM termékek, mert sokszor elnehezíti, lelapítja az amúgy is kevés hajukat. Előfordulhat az is, hogy a CGM és a nem CGM termékek kombinációja válik be nekik. A rossz hír az, hogy egyénenként kell kitapasztalni, hogy melyik termék a legmegfelelőbb, amitől egészséges és fényes marad a haj.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a termékek összetevői folyamatosan változnak, ezért ha változást tapasztalsz hajad minőségében, akkor érdemes ellenőrizni, hogy mi került bele, vagy mit hagynak ki az általad használt göndör hajra való termékekből.

 

A göndör haj szárítása

 

A legoptimálisabb, ha a göndör haj a szabad levegőn szárad meg, de ha egy órán belül ez nem történik meg, akkor érdemes rásegíteni. Ez azért is fontos, mert a haj vizesen nagyon sérülékeny, illetve a hajhagymáknak nem szabad megfázni. Hajmosás után használjunk mikroszálas törölközőt, amivel könnyen kinyokodhatjuk a vizet a hajból, szárítás előtt pedig fontos hővédő terméket tenni a hajra. A hajszárítót diffúzorral kell használni, mert anélkül a hajszárító szétfújja a tincseket és a haj szöszössé válik. A diffúzor használatával sokkal szebb eredményt érhetünk el. A göndörítő hajhab, hajformázó felkenése után a tincseket a kezünkkel nyomkodjuk fel, majd diffúzoros hajszárítóval lassú fokozaton, alacsony hőmérsékleten szárítsuk meg, így szép, differenciált göndör tincseket érhetünk el.