Szépségcikk Blog

Professzionális hajápolás otthon. Mire lesz szüksége?

A haj egészségének megőrzése, az otthoni hajápolás nem könnyű feladat. Ha ragyogó hajat szeretne, a hajápolási rutin legyen több, mint a mosás és szárítás. A jó rutin kialakításához meg kell találni a hajhoz illő, professzionális termékeket, fodrászkellékeket, illetve el kell sajátítani a helyes hajápolási technikákat.

A helyes hajmosás

Az első lépés, hogy válasszon a hajtípusnak megfelelő professzionális sampont. A hajmosás mindig legyen dupla mosás, mert így tudja biztosan eltávolítani a fagyúmirigyek által termelt zsírt, izzadtságot, és a rárakódott koszt. Mosás során csak a fejbőrt kell mosni, a körkörös mozdulatokat pedig érdemes kerülni, mert sérülést okozhat vele. A professzionális samponok az első mosásnál nem haboznak fel, emiatt nem kell meglepődni, vagy rossznak titulálni a terméket.  A második mosásnál már érzékelhető lesz a habosodás is. Hajmosást követően mindig használjon kondicionálót, ez a tudatos hajápolás egyik legfontosabb lépése. A hajkondicionálót mindig a hajmosás utolsó lépéseként kell alkalmazni, akkor is, ha használ hajpakolást. Ennek oka, hogy a sampon által megnyitott kutikulákat a kondicionáló zárja le, aminek köszönhetően a hajmosás utáni szárítás és formázás nem fogja roncsolni a haj szerkezetét.

A haj ápolása

A samponon és a kondicionálón kívül vannak olyan kiegészítő, ápoló fodrászkellékek, amik elengedhetetlenek a hajápolásban. Ezek a hajpakolások, a leave-in hajápolók, regeneráló olajak, hővédő termékek stb. A hajra kenhető termékeken kívül nagyon fontos a törölköző, a fésű és a hajszárító minősége is, illetve, ha teheti szerezzen be egy fejbőr masszírozót is. Fésülködéshez válasszon egy jó minőségű, kíméletes hajkefét, ami nem húzza a hajat, és mindig használjon előtte leave-in kondicionálót vagy olajat a könnyebb kifésülhetőség érdekében. A fésülködés okozta hajkárosodást elkerülheti, ha a megfelelő technikát alkalmazza, vagyis mindig a haj végétől halad felfelé.

Hővédelem 

Mosás után a leggyakrabban használt fodrászkellékek a hajszárító, hajvasaló, hajsütővas. Nagyon vigyázzon a vizes hajra, hiszen ebben az állapotban a haj rendkívül sérülékeny, a magas hőkezeléstől a kutikulák megsérülnek, a haj pedig fénytelen lesz és durva tapintású. Ha ezt és a további sérüléseket szeretné elkerülni, érdemes különös figyelmet fordítani a hővédelemre. Szárítás előtt mindig használjon hővédőt, a hajon egyenletesen eloszlatva, hogy mindenhol biztosítsa a védelmet. A hajszárítót a legalacsonyabb hőfokon használja, így is védve haját a túlzott hőhatástól. Vasalás, göndörítés előtt is mindig használjon hővédőt, várja meg, hogy az megszáradjon, valamint a lehető legalacsonyabb hőfokot alkalmazza a további roncsolódás elkerülése érdekében.

Professzionális termékek kiválasztása 

A fodrászkellékek, hajápolási termékek kiválasztása során semmiképp se alapozzon arra, hogy másoknak milyen termék vált be. Mérje fel, hogy milyen a hajtípusa, milyen problémákat szeretne megoldani, és alaposan nézze meg, hogy milyen összetevőket tartalmaz a választott termék. Ha ezeknek megfelelően keres és vásárol, sok pénzt spórolhat meg, de még így is könnyen beleszaladhat olyan termékbe, amit nem szeret hajkoronája.

 

Fontos, hogy a hajához leginkább illő termékeket találja meg, legyen az egyenes, hullámos, göndör, festett, töredezett, vagy normál. Ne ijedjen meg, ha elsőre nem sikerül, ki kell tapasztalni, hogy az Ön haja mit szeret, és mitől lesz olyan gyönyörű, mint amilyennek elképzelte.