Szépségcikk Blog

Retinol kisokos: mire jó és hogyan használd?

Retinol kisokos: mire jó és hogyan használd?

Mi is az a Retinol?

A retinol a retinoidok, vagyis A-vitamin származékok családjába tartozik. Egy olyan molekula, amely hosszú ideje az arcápolás és az anti-aging egyik zászlóshajója. Rendkívül népszerű, ráadásul tudományosan alátámasztott hatásai vannak, a bőrön alkalmazva több pozitív hatással is rendelkezik. Felkenve a bőrben lévő enzimek retinolsavvá alakítják, így segíti elő a sejtek megújulását, csökkenti a ráncokat, finomítja a bőr textúráját, feszesíti a bőrt, serkenti a kollagéntermelést, felveszi a harcot a pigmentfoltokkal, sőt a pattanásokkal szemben is hatásos.

Mi a különbség a Retinol és a Retinal között? 

A retinol és a retinal közötti különbség a hatékonyságban és a felszívódásban rejlik. A retinal a retinolsav után a leghatékonyabb retinoid, ami gyorsabban szívódik fel a bőrben és erősebb hatást fejt ki, mint a retinol. Azonban a retinol enyhébb, kevésbé irritálja a bőrt és tapasztalatok alapján a retinol és a retinal tartalmú bőrápoló készítmények közel azonos eredményt érnek el a bőrön. Amikor valaki először kezdi használni a retinolos termékeket, először retinollal érdemes kezdeni, majd fokozatosan át lehet térni a retinalra, ha a bőr tolerálja. 

Mikor és hogyan válassz Retinolos termékeket?

Mivel a bőrben a kollagén mennyisége a kor előrehaladtával csökken, 25 éves kortól már ajánlott alkalmazni. Amikor retinolos terméket választasz, fontos szempontokat kell figyelembe venni:

1. Erősség

A retinolos termékek különböző koncentrációban érhetők el. Kezdd alacsonyabb koncentrációjú termékekkel, majd fokozatosan növeld az erősségüket, ahogy bőröd hozzászokik. Ez segít minimalizálni a bőrirritációt.

2. Állag

A retinolos termékek különböző állagúak lehetnek, például szérumok, krémek vagy olajok. Válaszd azt az állagú terméket, amely a legjobban illik a bőrápolási rutinodhoz és a bőrtípusodhoz.

3. Minőség

Válassz olyan megbízható márkákat, amelyek magas minőségű, stabil retinolos termékeket kínálnak, amelyen fel van tüntetve a koncentráció. Ilyen kiváló minőségű termékek:

- A Solanie HPR Retinoid Szérum

- a VICTORIA HYALURON+ Szérum-Lifting-Resistem növényi őssejt és Retinol

- a Skincyclopedia Szérum 1% Retinol és Squalane

Ezek a formulák kiváló segítséget nyújtanak a bőröregedés lassításában és a nyári hónapokat követően a bőr megújításában, a pigmentfoltok halványításában.

Hogyan vezesd be a Retinolt a tudatos bőrápolásba? 

- A retinolt célszerű este használni, mivel nappalra fokozza a bőr fényérzékenységét.

- Kezdetben hetente egy, majd később két-három alkalommal használd megtisztított, száraz bőrön, eleinte a szemkörnyéket kihagyva. A későbbiekben, amikor már bőröd hozzászokott, fokozatosan növelheted az alkalmazás gyakoriságát.

- Kezdetben használj alacsony, 0,1-0,3%-os hatóanyag tartalmú retinolt, majd később közepesen erős 0,5%-os, ezt követően pedig 1%-os hatóanyag tartalmú terméket.

- A retinol felkenését követően gazdagon hidratáld bőrödet.

- A retinol bevezetése alatt ne használj más aktív hatóanyagú terméket.

- Nappalra mindig használj megfelelő mennyiségű fényvédőt, hogy megvédd a bőröd a káros UV-sugárzástól!

A tudatos bőrápolás és anti-aging rutin részeként a retinol kiváló választás. Fantasztikus eredmények érhetőek el vele a bőr fiatalításában és a bőr textúrájának javításában. Ne feledd, a retinol egy hosszú távú befektetés a bőrápolásban! Ne várj azonnali csodákat, de meglátod hosszú távon észrevehető javulást érhetsz el vele bőröd állapotában!