Szépségcikk Blog

Tippek a téli hajápoláshoz

Hordj sapkát

 

Nagyon fontos, hogy megvédd a hajad és a fejbőrödet is a hideg levegőtől. Nem szabad túl szoros sapkát hordani, mivel az szerkezetileg sértheti a hajat, de mindenképp fontos felvenni. Érdemes olyat keresni, aminek jól áll a fazonja és természetes anyagból készül, jól szellőzik, így nem zsírosodik vagy korpásodik alatta a haj. Ha huzamosabb ideig tartózkodsz kint a hidegben, akkor a hosszú hajat érdemes a kabát, kapucni alá rejteni, hiszen a haj is meg tud fagyni, ami komoly károkat okozhat szerkezetében.

 

Hajmosás, hajszárítás - mit szabad és mit nem?

 

Hajmosás után mindig szárítsuk meg alaposan a hajat, ne maradjon nedves sehol. Soha ne menjünk ki a hideg levegőre vizes vagy nedves hajjal, fejbőrrel. A hajhagymák megfázása olyan következményekkel járhat, mint a korpásodás, a hajhullás, illetve a fejbőr faggyútermelése is megváltozhat.

Hajmosás során figyelj a víz hőmérsékletére! Sose moss hajat túl forró vízzel, mivel a meleg hatására a kutikulák megnyílnak, a haj szerkezete sérülhet, illetve a fejbőrre is negatív hatással lehet, viszketés, korpásodás lehet a következménye. Ezért moss hajat inkább langyos vízzel, ezzel is óvhatod hajadat.

Télen elég hetente 1-2 alkalommal hajat mosni. A túl gyakori hajmosás miatt a fejbőr veszít a hajat tápláló természetes olajokból, aminek következtében az kevésbé lesz hidratált és fényes. Természetesen nem szabad túl sokáig sem húzni az időt két hajmosás között, de meg lehet találni a középutat a haj egészségének megóvása érdekében. 

 

Hidratáld hajadat

 

A fűtés, a száraz levegő hatására a haj sokat veszíthet nedvességéből, ezért télen különösen oda kell figyelni a hidratálásra. Érdemes mélyhidratáló hajpakolást, hajmaszkot beszerezni és rendszeresen használni azokat. A göndör hajra akár naponta is használhatunk leave-in balzsamokat. Ezen felül ne felejtkezzünk meg a hajvégápoló olaj használatáról sem. Ezeket minden nap használhatjuk a hajvégekre, illetve hajmosás előtti hajpakolásként, illetve a fejbőrön is alkalmazhatjuk. Különböző olajok közül választhatsz, lehet kókusz, argán, jojoba, babassau, ricinus, olíva olaj, de akár néhány csepp rozmaring olajat is használhatsz más hajápoló olajjal vegyítve. Amennyiben a fejbőrödet is olajozod dupla samponozás javasolt.

 

Szedj vitamint

 

A téli időszakban a haj sérülékenyebb, ha nem figyelünk rá fokozottan, töredezhet, elveszítheti tartását, sőt hajhullás is bekövetkezhet. Ennek elkerülése érdekében nem csak a megfelelő termékek kiválasztása és a professzionális hajápolási technikák elsajátítása fontos, hanem a szervezet belső támogatása is. Fontos, hogy táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, illetve támogassuk szervezetünket a megfelelő vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel. Jól jönnek ilyenkor, az A-, B-, E- és H-vitaminok, illetve a cink, jód, folsav, sőt hajhullás esetén a vas. Léteznek komplex hajvitaminok, melyek tartalmaznak minden szükséges összetevőt, így azok között is érdemes tájékozódni.

Ne feledd, a hajadnak minden évszakban szüksége van a professzionális ápolásra. Ha bizonytalan vagy hogy melyik termékekre van szükséged, kérd ki fodrászod véleményét és használd a hajadnak legmegfelelőbb ápoló termékeket, hogy hajad télen is gyönyörű és fényes maradjon.