Szépségcikk Blog

Festés, színezés vagy szőkítés - mikor melyiket ajánljuk?

Színezés

 

Színezéssel könnyen változtathatunk a hajunkon anélkül, hogy bármilyen kémiai roncsolódásnak kitennénk. A hajszínezés nem bontja meg a haj szerkezetét, hanem a hajszál külső felületére hat, azt fedi be pigmentekkel. Ezek a pigmentek a hajmosások során folyamatosan kikopnak a hajból. A színező által kapott hajszín annál intenzívebb lesz, minél világosabb hajszínre visszük fel. Sötét hajszín esetében a fedést meghatározza, hogy a színezőben mennyi festékszemcse van. Színezéssel könnyen fel lehet frissíteni egy kicsit a haj színét, de csupán pár árnyalatnyit tudunk vele változtatni, sem világosításra, sem az ősz hajszálak fedésére nem alkalmas. Előnye viszont, hogy nem tartalmaz oxidáló anyagokat és megkíméli a hajat.

 

Tartós hajszínezéssel maradandóbb változást érhetünk el, de ebben az esetben is négy hetente szükséges újra színezni a hajat. A tartós hajszínező kétkomponensű, színező és emulzió keveréke, amit általában 1:2 arányban használunk.

 

Festés

 

A hajfesték másik kategóriába tartozik, festéssel már nagyobb változásokat is el lehet érni. A hajfestés során a festékbázis és az oxidálószer összekeverésével tartós eredményt biztosíthatunk. Az eljárás során a haj szerkezetét megbontva a festék behatol a hajszál belsejébe, amit az oxidálószer köt össze a pigmentekkel. Ezáltal tartós hajszínt kölcsönöz, amit nem lehet olyan könnyen kimosni, mint a színezőt. A hajfestékkel nagyobb árnyalatváltozásokat is el lehet érni, de mivel nem kopik ki, így a hajon lenövés keletkezik.

 

Hajfestéket ajánlunk abban az esetben is, ha valaki az ősz hajszálait szeretné elfedni. Az ősz haj festése valamivel nehezebb feladat, hiszen nincsenek természetes pigmentek, amihez kapcsolni lehet a festékszemcséket. Ezért érdemes a hajat előpigmentálni, ami azt jelenti, hogy a hajba mesterséges pigmenteket juttatunk és ezekhez kapcsolódnak a festékszemcsék. Szerencsére ma már szinte az összes hajfestéket gyártó cégnek van őszfedő sorozata, és a pigmentálás is segíti a folyamatot. Természetesen otthon is el lehet érni szép eredményt, de ha valaki tapasztalatlan hajfestés terén, mindenképp megéri fodrász segítségét kérni az ősz hajszálak elfedéséhez.

 

Szőkítés

 

A szőkítéssel több árnyalatot is tudunk világosítani, de a folyamat nagyon igénybe veszi a hajat, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy valóban ezt szeretnénk-e. A szőkítés lényegében a haj színének kiszívása, egy erős kémiai folyamat, oxidáció, ami a hajban lévő természetes és mesterséges pigmenteket elszínteleníti, ezáltal több árnyalattal világosabb hajat is kaphatunk. A folyamat során hő keletkezik, ami a hajból nedvességet von el, ezért is roncsolódhat a haj nagyon könnyen. Ha a haj nincs megfelelő állapotban ehhez az eljáráshoz, fontos először a hajszerkezet építésre koncentrálni, majd egészséges állapotában visszatérni a szőkítésre.

 

Szőkítés után érdemes több árnyalatú hajra törekedni, amivel sokkal természetesebb hatást tudunk kelteni. Fontos megjegyezni, hogy szőkítés előtt sosem maradhat el az allergia teszt, illetve, azt is, hogy ez olyan feladat, amivel semmiképp sem szabad otthon kísérletezni, mivel nagyon könnyű elrontani. A szőkítés a fodrász dolga, hagyjuk meg neki ezt a feladatot.

 

A haj ápolása

 

Ha otthon szeretnéd festeni a hajad, akkor is érdemes szakember tanácsát kikérni, illetve nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hajfesték jobban roncsolja a hajszálakat, ezért sokkal több odafigyelést és ápolást igényel. Válasszunk festett hajra olyan professzionális termékeket, melyekkel óvjuk és feltöltjük a haj szerkezetét, illetve bánjunk vele nagyon kíméletesen, ne tépjük, dörzsöljük.