Szépségcikk Blog

Fésű kisokos

Válasszunk a haj típusának megfelelően

 

Fontos tudni, hogy minden hajtípusnak más-más igényei vannak, és ez igaz a fésűkre is, hiszen a megfelelő választás nagymértékben befolyásolhatja a frizura végeredményét is. A ritka fogú fésűket érdemes használni a haj kibontására, a sűrű fogazatú hajkeféket a simára fésüléshez vagy a frizurakészítéshez, a stíl fésűket pedig a tupírozáshoz, elválasztáshoz, vagy például alkalmi frizura elkészítéséhez. 

 

Vékonyszálú haj

 

A vékonyszálú haj egyik hátulütője, hogy a haj rálapul a fejbőrre, így kevesebbnek látszik. Emiatt sokan nem szeretik a hajukat, mert nehezen kezelhetőnek tartják és nem tudnak belőle szép frizurát készíteni. A vékony szálú hajra ezért a sűrű fogú fésű, vagy a vaddisznósörtés hajkefe ajánlott, ami elválasztja egymástól a hajszálakat, megemeli a hajtöveket, így dúsabb hatást kölcsönöz.

 

Vastag, nagy tömegű haj

 

A vastag szálú hajjal nehéz lehet bánni a mindennapokban, nem csak ápolás, hanem fésülés tekintetében is. Mivel sokszor nehéz kibontani, először mindig a gubancok kifésülésével kell kezdeni, amire egy ritka fogazatú fésű a legalkalmasabb. A hajat lentről felfelé, tincsről-tincsre haladva kell fésülni, nem szabad tépni, vagy túl erősen fésülni, mert az nagyon károsíthatja a hajszálakat. A gubancok kifésülése után a haj simára fésüléséhez használható sűrű fogazatú hajkefe.

 

Göndör haj

 

A göndör hajnak az a legjobb, ha minél ritkábban fésüljük. Leginkább hajmosáskor, kondicionálás során érdemes nagyon óvatosan, alulról kezdve átfésülni a hajat, úgy, hogy az ne sérüljön. Szárazon nem ajánlott fésülni, mert ebben az esetben a tincsek szétesnek. Ha mégis szükséges felfrissíteni a hajat és megfésülködni, akkor előtte mindenképp alkalmazni kell leave-in, hajban maradó kondicionálót, illetve ritka, hosszú fogú fésűt használni. Ha ennek hatására túlságosan kirugódnak a tincsek, akkor az ujjakra feltekerve, majd leengedve szépen vissza lehet adni a göndörségét.

 

Körkefék

 

A körkeféket a haj beszárításához használjuk. A haj sérülésmentes formázásához fontos egy jó minőségű körkefe kiválasztása. Rövid vagy félhosszú haj esetén egy keskeny körkefét, míg vastagszálú, dús hajhoz már egy nagyobb méretű körkefét érdemes választani. Beszárításnál tartsuk szem előtt, hogy bár egy jó körkefe és professzionális hajszárító segítségével gyönyörű hatást érhetünk el, de ehhez be kell tartani néhány alapszabályt:

 

- mindig használjunk hővédőt,

- szárítsuk elő a hajat, akár szabad levegőn is

- a hajszárítót ne tartsuk túl közel a hajhoz, nagyjából 20-25 cm-re, így nem égetjük meg sem a hajat, sem a fejbőrt

 

Tippek a helyes fésülködéshez

 

- Vizesen ne, vagy csak nagyon kíméletesen fésüljük a hajat, válasszunk hozzá kemény anyagból készült fésűt, hajkefét és használjunk hozzá kifésülést elősegítő terméket.

- Lentről felfelé haladva fésülködjünk.

- Először mindig a gubancokat fésüljük ki, utána következhet a teljes hajhossz.

- Csak a gubancok eltávolítása után használjunk hajkefét vagy körkefét a haj beszárításához.

- Ne fésüljük túl sokáig, feleslegesen a hajat.

- Elegendő naponta kétszer fésülködni.

A fésű, hajkefe tisztítása 

 

Mivel a fésű minden nap használatban van, nem szabad megfeledkezni annak tisztításáról. Ez higiéniai okokból is kiemelten fontos, hiszen a hajápoló termékek, kondicionálók, olajok és egyéb szennyeződések könnyen megragadnak rajta.  Érdemes a fésűt, hajkefét enyhén samponos, szódabikarbónás vízbe áztatni, majd egy erre a célra szánt fogkefével enyhén megdörzsölni. Ezt érdemes hetente, de legalább havonta két alkalommal elvégezni, amivel megakadályozhatjuk a haj gyorsabb zsírosodását is.