Szépségcikk Blog

Hajfestés a várandóság alatt: szabad vagy nem?

Hajfestés a várandóság alatt: szabad vagy nem?

Új élet, új kihívások, új kérdések

A várandósság során rengeteg kérdés felmerül a kismamákban azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni a baba egészsége érdekében. Ez nem is meglepő, hiszen amellett, hogy egy teljesen új kihívás előtt állnak, már nem csak magukért, de egy másik életért is felelniük kell. Mint köztudott, vannak bizonyos ételek, italok, melyek nem javasoltak, de a hajfestés is a bizonytalanság okát képező dolgok közé tartozik.

Sokan a terhességük alatt azt tapasztalják, hogy mind tapintásra finomabb, mind pedig kinézetre sokkal ragyogóbb a hajuk, mint korábban. Sokaknak nagy öröm ez, hiszen a vékony szálú hajból is szinte gombnyomásra dús hajkorona lesz. A bőrgyógyászok szerint ennek az az oka, hogy a kismamák szervezetében felszaporodnak a női nemi hormonok, amelyek következtében megváltozik a haj minősége. Az ösztrogén és progeszteron serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, emiatt lesz sokkal több a hajuk.

A szülés és a szoptatás után ez a változás egy picit átfordul kellemetlenebb irányba, hajunk zsírosabbá válhat, és megindulhat a hajhullás, ezért fontos odafigyelni annak ápolására. Így tehát ebben az időszakban sem érdemes elhanyagolni frizuránkat! Az azonban nem mindegy, hogy milyen hajápolókat használunk, s ami a legfontosabb – főleg a terhesség allatt –, milyen festéket.

A Fodrászinfó éppen ezért egyből a várandós kismamák segítségére sietett annak érdekében, hogy eloszlassa a legalapvetőbb tévhiteket. Mint írják – amit egyébként biztos sokan nem tudnak – az ezzel kapcsolatos pontos kép kialakításához elengedhetetlen a teherbeesés körülményeinek sorba vétele. Ez ugyanis erősen befolyásolhatja, hogy később igénybe vehetjük-e várandósan a korábban megszokott hajfestési szolgáltatásokat.

Többet számítanak a várandóság körülményei, mint gondolnánk

Fontos, hogy ha a megtermékenyítés nem természetes úton, hanem például lombik program keretein belül történt, az önmagában még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kismama bármilyen kemikália közvetlen közelébe kerüljön. Ám erről feltétlenül érdemes egyeztetni orvossal. Ha a terhesség veszélyeztetett, szintén érdemes kiiktatni minden olyan tényezőt, ami minimális kockázatot is jelenthet a magzatra nézve.

Azonban, hogyha a teherbeesés természetes úton történt és a rutinvizsgálatok bizonyították, hogy minden a legnagyobb rendben van – egyebek mellett a kismama szervezete és hormonháztartása is stabil –, akkor egyáltalán nem kell aggódni attól, hogy a hajfestés bármilyen problémát okozna.

Jó hír tehát: szabad hajat festetni terhesség alatt, de oda kell figyelni pár alapszabályra

  • Köztudott, hogy a kilenc hónap alatt az első 12 hét a legkritikusabb, ezért ilyenkor érdemes minden kockázatot csökkenteni és kivárni ezt az időszakot. Ha mégis prioritást élvez a hajfestés, akkor ilyenkor inkább az olyan hajszínváltoztatási technikákat célszerű előtérbe helyezni, amilyen a balayage, az ombre vagy bármilyen melírozási metódus. Így a hajfesték semmilyen módon nem kerül a fejbőr közelébe, ezért az esetleges káros összevetők sem tudnak bejutni a szervezetbe.
  • Mint kiderült (s most nagyon érdemes odafigyelni): a várandósság alatti hajfestésről sokan úgy gondolják, hogy majd a természetes összetevőkből álló hajfesték lesz a titok nyitja, pedig NEM. Léteznek olyan professzionális márkák és termékcsaládok, amiket kifejezetten ajánlott ilyenkor előtérbe helyezni. Az ammóniamentesség már önmagában egy olyan tulajdonsága ezeknek a szortimenteknek, amit fontos figyelembe venni várandósság esetén, de ettől még nem élveznek elsőbbséget. A fodrásszal történő konzultáció mindenképpen szükséges, meg kell keresni ugyanis azt a megoldást, amely egyszerre mentes az olyan toxikus anyagoktól, mint például az azanylamin, az aminofenol és a rezorcin.
  • Nagyon fontos, hogy a helyes hajfestési metódus alkalmával a fejbőrnek semmilyen esetben – tehát teljes hajfestés során – sem szabadna érintkeznie a hajfestékkel. Ennek egyszerű oka, hogy a hajfestés technikai háttere hivatalosan az, hogy a festéket a fejbőrtől számítva 2-3 milliméterrel lejjebb kell felvinni a hajra. Éppen ezért dől meg az az állítás, hogy terhesség alatt kizárólag a melír– vagy szabadkezes hajfestési technikák jöhetnek szóba.

(Fotók: pixabay.com, Forrás: Fodrászinfó, Nők lapja)