Szépségcikk Blog

A korpásodás okai és kezelési módjai

A korpásodás okai

 

A korpásodás a hajas fejbőr egy betegsége, aminek következménye, hogy a fejbőr hámlani kezd. Kialakulásának hátterében több tényező, betegség, kóros folyamat állhat. A fejbőr legfelső rétege a hám, ami több hámrétegből áll. Korpásodás esetén a legalsó hámréteg osztódni kezd, egyre feljebb feljebb vándorol, míg eléri a legfelső réteget, majd lehámlik. A folyamat során a sejtek elhalnak, mire lehámlanak addigra lemezesen összepréselődnek és már csak szarurétegből állnak. Egyes tényezők a folyamatot felgyorsíthatják és ilyenkor már nagyobb sejtcsomók hullhatnak le a fejbőrről. A korpásodás tüneteit észlelve fontos minél hamarabb kezelni a problémát, aminek első lépése megtudni, hogy mi a probléma kiváltó oka. Ezek lehetnek:

- Seborrhoea, vagyis a faggyúmirigyek túlműködése, ami miatt könnyebben begyullad a bőr és a mikroorganizmusok, mint a Pityrosporum ovale elszaporodását is elősegíti. A Pityrosporum ovale egy gomba, ami természetesen jelen van a bőrön, legnagyobb mennyiségben a fejbőrön, vállon, nyakon, mellkason, arcon, ennek elszaporodása pedig Seborrhoea-s tüneteket okoz. A faggyútermelés túlműködés leginkább újszülött korban jelenik meg, aminek eredménye a koszmó feltűnése, később pedig a serdüléssel járó folyamatok következtében jelenik meg.

- Atópiás dermatitis, ami leginkább gyermekkorban jelenik meg ekcéma formájában. Jellemzően piros, viszkető foltokkal jár, illetve a fejbőr korpás tüneteivel.

- A pikkelysömör kellemetlen, pikkelyesen hámló tünetekkel jár, ami általában a bőr egyéb területein jellemző, ritkább esetekben pedig a fejbőrön, ahol vastag, fehér lerakódások jelennek meg.

- A hajápolás hibái: előfordulhat, hogy a túl gyakori hajmosás is okoz korpás tüneteket, vagy az, ha túl forró levegővel szárítjuk a hajunkat. Ezekben az esetekben a fejbőr túlságosan kiszárad, aminek következtében a faggyútermelés akadályoztatottá válik.

- Nem megfelelő termékek használata: gyakran előfordul, hogy valamilyen hajápolási termék, mint a sampon, hajbalzsam, vagy egyéb termékek, mint a hajfesték, színező összetevőivel szemben valamilyen túlérzékenység vagy allergia tapasztalható, ami megjelenhet azonnali égő érzés, viszketés, vagy hámló ekcéma formájában is.

 

A korpás fejbőr kezelése

 

A fejbőr korpásodása egy hullámzó folyamat, amiben a tünetek eltűnnek, majd könnyen kiújulhatnak. Ezért kezelése időt és türelmet igényel. Sok esetben elegendő a tünetek megjelenésekor olyan korpa elleni sampon, gyógysampon alkalmazása, amely tartalmazza a korpásodás kezeléséhez szükséges hatóanyagokat, és segíti az elhalt hámsejtek leválását. Amennyiben ez nem elegendő, akkor orvoshoz, bőrgyógyászhoz ajánlott fordulni. A bőrgyógyász felírhat olyan fejbőrápoló szereket a korpa ellen, amelyek hatóanyagaik révén gyorsabb és hatékonyabb segítséget nyújthatnak. Vannak azonban olyan esetek, amikor a fejbőr hámlása olyan mértékű, hogy ezek használata előtt a korpát el kell távolítani.

Ezeken kívül sokat tehetünk a korpa ellen, ha figyelünk magunkra. A stresszkezelés mellett fontos a táplálkozásra is hangsúlyt fektetni, olyan ételeket fogyasztani, amik tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, cinket, B-vitaminokat. Emellett nyáron fontos az UV védelem is, érdemes az árnyékos helyeket keresni, illetve UV védő termékeket alkalmazni.