Szépségcikk Blog

Sminkecsetek tisztítása - miért van erre szükség?

2022.10.06. 13:39
Sminkecsetek tisztítása - miért van erre szükség?

A sminkecsetek döntő szerepet játszanak a tökéletes megjelenés elérésében. Elvégre segítenek felvinni a korrektort, felhordani a pirosítót, és úgy feltenni a rúzst, mintha nem lenne nagy ügy. Valljuk be nem sokat törődünk azzal, hogy vajon a sminkecsetek mennyire tiszták, esetleg meg voltak-e tisztítva a közelmúltban. azt gondolhatjuk, hogy sminkes eszközeink nem igénylik a tisztítást, azonban ez téves elgondolás.

Amennyiben a sminkecsetek nincsenek elég gyakran - vagy netalán soha - megtisztítva, nagy hibát követünk el ennek a tevékenységnek a elhanyagolásával, ez ugyanis növeli annak kockázatát, hogy baktériumok és elhalt hámsejtek kerülnek közvetlenül bőrünkre. Sajnos ennek akár igen rossz hatása lehet arcbőrünk állapotára.

Természetes, hogy sokan vagyunk azok, akik nincsenek tisztában azzal hogyan kell helyesen ezt kivitelezni. Senki nem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell tisztítani a sminkecseteit, és senki sem ad a kezünkbe egy kézikönyvet vásárláskor arról, hogy hogyan és milyen gyakran kell ezt megtennünk. Függetlenül attól, hogy sokszor vagy esetleg csak néhányszor kerül a kezed ügyébe sminkecset, itt van, amit tudnod kell a helyes tisztántartásukról.

A cél az ecsetek tisztításakor az, hogy azt lehetőleg óvatosan, de alaposan tegyük - állítják bőrgyógyász szakemberek. Véleményük szerint mindössze némi langyos vízre és egy kis illatmentes szappanra vagy babasamponra van szükség. Egyes sminkmárkák már árulnak sminkecset tisztító folyadékot.

Megvannak a szükséges kellékek? Íme, hogyan tisztítsd meg a sminkecseteid:

- Öblítse le a sminkecset sörtéit a mosdóban, lefelé irányuló szögben, hogy a víz a szennyeződést ne a belső rétegek felé mossa.

- Mártsd a sörtéket a kívánt tisztítószerbe.

- Forgassa meg az ecsetet a kezében, hogy hab képződhessen, és tisztítsa meg a sörtéket az ujjaival alaposan. Abban az esetben, ha komolyabb szennyeződésekkel kerülünk szembe, adjunk hozzá egy - két csepp olívaolajat, hogy segítsünk feloldani a szennyeződéseket. Az olaj hosszú távon azt is segíti, hogy az ecsetek ne száradjanak ki.

- Öblítsük le alaposan a szappant, tisztítószert.

- Egy tiszta papírtörlővel távolítsuk el a felesleges nedvességet.

- Lehetőleg sörtékkel lefelé fordítva hagyjuk megszáradni a sminkecseteket (ellenkező esetben, a víz lefelé folyhat, és kárt tehet az ecseteket összetartó ragasztóban). Használhat szárítóállványt vagy kampókat az ecsetek szárításához illetve, ha nincs más megoldás fektesse az ecseteket vízszintesen, a mosdó szélére, hogy megszáradhassanak.

A sminkecsetek az arcbőrről származó elhalt hámsejtekkel, faggyúval, különféle baktériumokkal, valamint számtalan a levegőből származó környezeti szennyeződéssel telítődhetnek a használatuk során. Alapvetően rengeteg olyan „piszok” kerül az ecsetekre, amiknek aztán semmi keresnivalója arcbőrünkön, pláne, ha valamilyen problémánk is van.

A koszos sminkecsetek ismételt használatának egyik legnagyobb veszélye, hogy eltömődött pórusokhoz vezethet. Idővel arra lehetünk figyelmesek, hogy mitesszerek pattanások jelennek meg az arcunkon. Ez aztán további problémák melegágya lehet, mint például hegesedés vagy pigmentfoltok kialakulása.

Sejtszinten is történhetnek olyan dolgok, amelyek aggodalomra adhatnak okot, amennyiben sminkecseteink nincsenek rendszeresen „karbantartva”. A sminkecsetek számtalan mikroorganizmusnak nyújthatnak tökéletes táptalajt, ha nem megfelelően tisztítjuk meg őket. Piszkos, szennyezett ecsetet alkalmazva arcunkon, irritációval és fertőzésekkel találhatjuk szemben magunkat. Milyen fertőzések? Kutatások szerint gombák, E. coli vagy akár staphylococcus baktérium okozta fertőzések okozhatnak gondot.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan fertőzést fogunk összeszedni, ha nem figyelünk oda a sminkecset higiéniájára, ugyanakkor sajnos mégis előfordulhat. Ha a bőrbarrier sérül, az növeli a fertőzés kialakulásának kockázatát, mivel a baktériumok könnyebben behatolnak a bőrbe

Ha a szennyeződés, az elhalt bőr, a pattanások és a potenciális fertőzések lehetősége nem elég ahhoz, hogy arra ösztönözzenek bennünket, hogy rendszeresen tartsuk karban sminkecseteinket, akkor érdemes a következő dolgot is figyelembe venni. A piszkos sminkecset a smink a felvitelére is hatással van. Az ecseteken felgyülemlett felesleges smink csomós, egyenetlen felvitelhez és a smink rossz eloszlásához vezet a bőrön.

Minden sminkecsetet rendszeresen meg kell tisztítani, de a folyékony smink felvitelére használt ecseteknek kiemelt figyelmet kell szentelni (elvégre a baktériumok szeretik a nedvességet).

Sminkecset tisztása? Milyen gyakran? 

Szakemberek azt javasolják, hogy hét-tíz naponta tisztítsuk meg a sminkecseteinket, hogy megszabaduljunk a kórokozó baktériumoktól, de nem követünk el főben járó bűnt, ha akár hetente kétszer tisztítjuk meg az ecseteket, különösen, ha minden nap használjuk őket. Nemcsak annak az esélyét csökkenthetjük, hogy baktériumok és egyéb szennyező anyagok kerüljenek arcbőrünkre, de az ecsetek is jobban fognak teljesíteni!

Mi a helyzet akkor, ha sminkecseteinket mások is használják, vagy legalábbis szeretnék?

Semmiképpen nem ajánlott, hogy sminkes eszközeinket más emberekkel osszuk meg, ennek ellenére bármikor előfordulhat. Kutatók kifejezetten javasolják, hogy soha ne osszuk meg sminkecseteinket, főként a fertőzés veszély miatt.

Ha mégis úgy alakul, hogy más is használja mindenképpen érdemes utána megtisztítani és fertőtleníteni azokat.

Használhatok olyan sminkecsetet, amelyek már egy ideje félre vannak téve?

Megfelelő ápolással használhatjuk azokat az ecseteket is, amelyeket egy ideje már használaton kívül vannak. Ha azonban ezeket jóideje nem tisztították, és olyan lerakódások vannak rajtuk, amelyeket nehéz eltávolítani, érdemes megfontolni új sminkecset vásárlását."

Mikor érdemes új sminkecseteket vásárolni?

Amikor a sminkecset sörtéi hullani, töredezni kezdenek, vagy nem lehet azokat tökéletesen megtisztítani ideje, hogy lecserélje azokat.

Lehet vannak olyan jelek, melyek nem annyira nyilvánvalók. Az alábbi jelek bármelyikének előfordulása arra utal, hogy ideje lecserélni használt ecseteinket:

- Az ecset használata kellemetlen érzést kelt az arcon.

- Az ecsetnek kellemetlen szaga van, még a tisztítás után is. Ez a baktériumok jele lehet.

- Az ecset elveszíti természetes formáját.

- Az ecset nem teljesít olyan jól, mint korábban.

Nézz körül áruházunkban, ha sminkecseted, vagy smink készleted cserére szorul.

Kapcsolódó termékek
Baba Szappan 125g Lanolinos
Baba Szappan 125g Lanolinos
329 Ft
Gabi Babafürdető és Sampon-Különleges gyengéd 400ml
Gabi Babafürdető és Sampon-Különleges gyengéd 400ml
1 089 Ft
Fantasia Ecset Tisztító Folyadék 100ml 22500
Fantasia Ecset Tisztító Folyadék 100ml 22500
3 190 Ft