Szépségcikk Blog

Tavaszi nagytakarítás lépésről-lépésre

Tavaszi nagytakarítás lépésről-lépésre

Végre itt a tavasz és a kellemes időjárás, a meleg napok és a virágzó természet mindenki kedvét javítja. A tavasz sokak számára új kezdetet jelent, és lehetőséget ad arra, hogy alaposan kitakarítsunk és rendbe tegyük otthonunkat és munkahelyünket. Egy alapos takarítás javítja a belső levegő minőségét, eltávolítja az allergén anyagokat, és csökkenti a betegségek kockázatát. Emellett pszichológiai előnyei is vannak, hiszen a tiszta és rendezett környezet pozitív hatással van a hangulatunkra is.

A tavaszi nagytakarítás hagyománya

A tavaszi nagytakarítás egy régi hagyomány, aminek az esztétikum mellett vallási és egészségügyi okai is voltak. Régen a téli hónapokban sok por halmozódott fel a kályhák, gyertyák és petróleumlámpák használata miatt, a tavaszi időszak pedig tökéletes volt a tél nyomainak eltüntetésére, a friss és tiszta környezet érdekében. A keresztények virágvasárnap és húsvét közötti időszakban végezték el a nagytakarítást, és ezt a mai napig sok-sok háziasszony fontos feladatának tartja.

Az otthon mellett különös figyelmet kell fordítani a fodrászszalon és a kozmetika takarítására is. Tiszta, rendezett környezetben jobb dolgozni, és kellemes benyomást kelt a vendégekben is. Ezért mindig ügyeljünk rá, hogy a szalon helyiségei és eszközei megfelelően legyenek takarítva és fertőtlenítve!

Fodrászszalon takarítás

A vendégek elégedettsége érdekében mindig tartsuk tisztán a szalon felszereléseit! A munka végén el kell távolítani az összes hajat, a hajmosótálat, a vágóeszközöket és a munkaasztalokat pedig alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell. A székeket és a foteleket is tisztítsuk meg a bőr vagy a textil típusától függően.

Kozmetika takarítás

A kozmetikában az eszközöket, mint például az ecseteket, a szivacsokat, a spatulákat stb. rendszeresen, alaposan ki kell takarítani és fertőtleníteni, illetve cserélni kell a törölközőket is.

A tavaszi nagytakarítás lépései

A fodrászszalon és a kozmetika rendszeres és napi takarítása mellett bizonyos időszakonként elengedhetetlen azok nagytakarítása is. Ilyenkor az összes helyiséget, a berendezéseket, készülékeket és eszközöket alaposan meg kell tisztítani. Az első és legfontosabb, hogy alaposan tervezzük meg a takarítás menetét, és osszuk be az időnket, hogy ne fulladjon káoszban az egész. Írjuk össze, hogy mikor melyik helyiséget takarítjuk, szerezzük be a tavaszi nagytakarítás eszközeit és a tisztítószereket. Érdemes hétvégére időzíteni a munkát, amikor nem érkeznek vendégek és van idő a legkisebb zugokat is megtisztítani és fertőtleníteni. Szelektáljuk ki a már szükségtelen, lejárt szavatosságú termékeket, amivel sok helyet szabadíthatunk fel, ezáltal könnyebb lesz rendet teremteni. Ezután következhetnek az alábbi lépések:

  • Ablakmosás: 
    Az ablakok tisztítása az egyik legfontosabb feladat a tavaszi nagytakarítás során. Használjunk ablaktisztító szereket és eszközöket, alaposan töröljük át az üvegfelületeket és kereteket úgy, hogy sehol nem hagyunk foltokat. Ne feledkezzünk meg a zsalukról, redőnyökről sem, ezeket is alaposan tisztítsuk meg!

  • Portörlés:
    Szabadítsuk meg a felületeket a portól és szennyeződésektől, ehhez használjunk portörlő kendőket és speciális spray-t.

  • Padlóápolás:
    a padló megtisztítása az egyik legfontosabb feladat, amihez érdemes erre a célra gyártott padlótisztító és padlóápoló szereket alkalmazni.

  • Fertőtlenítés:
    a takarítás során nem csak a látható koszt és port kell eltávolítani, hanem a baktériumokat és a vírusokat is el kell pusztítani. A hatékony fertőtlenítés lépései a kilincsek, kapcsolók, akasztók letörölgetése, a szőnyegek és lábtörlők tisztítása, a függönymosás. A konyhában se feledkezzünk meg a sütő és a mikró fertőtlenítéséről, illetve tisztítsuk ki a lefolyókat és minden helyiségben mossuk le a csempéket. A vízkő eltávolítására kiváló választás lehet az ecet, de ha makacsabb lerakódást kell eltávolítani, akkor vízkőoldót is használhatunk.

A megfelelő eszközök és módszerek alkalmazása segíthet a takarítás hatékonyságának és hatásosságának növelésében. Figyeljünk minden részletre és használjunk minőségi takarítóeszközöket, tisztítószereket, fertőtlenítőket. Eközben ne feledkezzünk meg még egy lényeges dologról: ez az igénybevett kéz ápolása! A tisztítószerek és a víz kiszáríthatják a bőrt, ezért mindenképp figyelmet kell fordítani annak védelmére:

  • Használjunk gumikesztyűt, mert megvédheti a kezet a vegyszerek okozta károsodástól, az irritációtól és a sérülésektől.
  • Takarítás során gyakran mossunk kezet, főleg étkezések előtt és után.
  • Kenjük kezünket hidratáló kézkrémmel, amelyek megvédhetik a bőrt a vegyszerek káros hatásaitól.

Rád is vár még a tavaszi nagytakarítás? Rendeld meg a tisztítószereket a fertőtlenítőketSzendrei Szépségcikk webshopjából és vágj bele minél hamarabb! Várd vendégeidet egy felfrissült, ragyogóan tiszta szalonba!