Szépségcikk Blog

A hajhullás okai?! Mit tehetünk a hajhullás ellen?

A hajhullás okai?! Mit tehetünk a hajhullás ellen?

A hajhullás okai?! Mit tehetünk a hajhullás ellen? Lássunk egy összefoglalót.

Több millióan jártunk már így, és még több millióan fognak valamikor: Ahogy életünk során már számtalanszor, úgy egy reggel belenézünk a tükörbe zuhanyzás után, letörlünk egy kicsit a tükrön maradt párából, és ahogy tekintetünket a soron következő feladatunk eszközére szegeznénk, a szemünk sarkában felvillan valami. Ez a valami egy kiritkult folt a hajunkon, amit eddig még sosem láttunk! Azonnal a következő kérdések özöne önti el gondolatainkat. Hogy nem vettem eddig észre? Talán beteg vagyok? Ez nem velem történik, ugye? Túl fiatal vagyok a hajhulláshoz! Az anyai nagyapámnak telt hajkoronája volt!

Csak néhány példa azokból a kérdésekből és gondolatokból, amelyek akkor merülnek fel bennünk, amikor kezdjük belátni, hogy a hajhullás valós, és hogy ez valóban velünk történik. Több fázison keresztülmehetünk, amelyek közé tartozik a tagadás, az alkudozás, a düh és a többi. Függetlenül attól, hogy mit mondunk vagy hogyan reagálunk, a hajunk ritkul, és ez nem fog megállni, hacsak nem teszünk valamit ellene.

Az alábbiakban a leggyakoribb okokat vesszük sorra, abban a reményben, hogy ezeket az információkat felhasználva visszafordíthatja a hajhullás folyamatát, és segíthet újra sűrű, egészséges hajat növeszteni.

- Genetikai hajlam
- Öregedési folyamatok
- Rákellenes kezelések
- Lelki traumák
- Különböző fertőzések
- Gyógyszerek mellékhatásai
- Psoriasis
- Pajzsmirigy betegség
- Vitamin és ásványianyag hiány
- Sérülések

Mint látható, sokféle válasz létezik arra a kérdésre, hogy "Mi okozza a hajhullást?". A hajhullás leggyakoribb okai közül csak 10-et soroltunk fel, de számtalan más ok is van, amelyek szinte az élet bármely szakaszában és szinte bármely embernél felmerülhetnek, legyen az férfi vagy nő, egészséges vagy beteg, fitt vagy nem fitt. A hajhullás nem tesz különbséget, és nem áll meg csak azért, mert a legtöbb esetben reméljük, hogy megáll.

Ez azt jelenti, hogy előrelátónak kell lenned, és fel kell venned a harcot a hajhullással, mielőtt túl késő lenne. Amint a hajhullás elér egy bizonyos pontot, és a hajhagymák véglegesen elpusztulnak, a haj újranövekedésének kilátása a legjobb esetben is csekély. Ilyenkor sajnos már csak a hajbeültetés segíthet. Mostani cikkünk azonban nem erre fókuszál. Sokkal inkább a megelőzésre. Az a sokat emlegetett mondás, hogy a szépség belülről fakad, jelen esetben is megállja a helyét. Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudja ellátni feladatát elengedhetetlen a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel. Napjaink étkezési szokásai, valamint a stresszes életvitel sok esetben önmagában elég, hogy az egészséges szintnél jelentősebb hajhullást produkáljon szervezetünk.

Nagyon fontos, hogy a hajhullás okait mindenképpen érdemes kivizsgáltatni szakorvossal, már csak azért is, hogy önmagunkat megnyugtathassuk. Amit akár azonnal meg tudunk tenni, az az hogy kicsit átgondoljuk táplálkozási szokásainkat. Az alább felsorolt vitaminok, ásványi anyagok hiánya önmagukban is okozhatnak hajhullást, amennyiben mindennapi táplálékunk nem tartalmaz megfelelő mennyiséget ezekből, ami valljuk be nem elképzelhetetlen.

Lássuk milyen táplálék kiegészítők jöhetnek szóba, hogy felvegyük a harcot a hajhullás ellen:

- Biotin : A biotin az egyik legfontosabb vitamin a hajhullás ellen. A B7-vitamin elengedhetetlen az egészséges haj fenntartásához. A biotin hozzájárul a haj, a fejbőr és a körmök számára fontos keratin termeléséhez. Emellett a biotin megakadályozhatja a haj őszülését. A biotin megtalálható többek között a szójatermékekben, a diófélékben (különösen a mandulában és a mogyoróban), a földimogyoróban, a tojásban és a tejben.

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-biotin-b7-900mcg-tabletta-100db-40030.html

- Folsav: A folsav nélkülözhetetlen a sejtfejlődéshez és a szövetek növekedéséhez. Emiatt fontos az egészséges szőrtüszők és ezáltal a haj növekedése szempontjából is. A folsav biztosítja a jobb vérkeringést is, így a tápanyagok könnyebben eljutnak a fejbőrhöz. Folsavban gazdag élelmiszerek a zöld leveles zöldségek, a kelbimbó, a káposzta, a brokkoli, a citrusfélék és a máj.

- Szelén: A szelén egy olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik az egészséges haj fenntartásában. Hiánya hozzájárulhat a haj törékenységéhez és a hajhulláshoz. A szelén támogatja a szervezetet a fehérjék feldolgozásában. Mivel a haj főleg fehérjékből áll, a megfelelő mennyiségű szelén elengedhetetlen a haj növekedéséhez. A szelén kis mennyiségben számos élelmiszerben megtalálható. A brazil dió, a halak és a kagylók nagyon gazdagok szelénben.

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-szerves-szelen-filmtabletta-100db-40073.html

- Cink: A cink biztosítja a fehérjék és ezáltal az összes testszövet, így a haj megfelelő felépítését is. A cink a keratin képződésében is részt vesz. Ezért az egészséges hajnövekedés egyik legfontosabb anyagának tekinthető. Az alacsonyabb cinkértékek szervezetünkben növelhetik a magasabb  DHT-szint esélyét, a cinkhiány pedig több olyan hajszálat eredményezhet amelyek telogén fázisba (nyugalmi fázisba) kerülnek, emellett hajunk elvékonyodik és törékennyé válhat. A cink többek között az osztrigában, a húsban, a barna kenyérben, a hüvelyesekben és a napraforgómagban található.

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-szerves-cink-25mg-filmtabletta-100db-40070.html

- Vas: A vas a hemoglobin alkotórésze, amely anyag az oxigént szállítja a szervezetben. A vashiány törékeny hajhoz és hajhulláshoz vezethet. A vas számos élelmiszerben megtalálható, például a húsban, a babban, a sötétzöld leveles zöldségekben, a tökmagban és a tengeri algában. Változatos táplálkozással nagy valószínűséggel elegendő vas kerül a szervezetébe.

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-szerves-vas-komplex-forte-18mg-filmtabletta-100db-40074.html

- B vitamincsoport: A biotin és folsav B-vitaminokon kívül gyakorlatilag az összes B-vitamin nagy jelentőséggel bír az egészséges haj szempontjából. Alapvető szerepet játszanak a sejtekben zajló anyagcserében.

A B2-vitamin (Riboflavin) hiánya hozzájárulhat a hajhulláshoz. A B2 támogatja a B6-vitamin és a vas felszívódását is, amelyek mindketten fontosak az egészséges hajnövekedéshez. A B2-vitamin megtalálható többek között a tejtermékekben, húsokban, brokkoliban, tojásban és diófélékben. A niacinamid (vagy niacin, B3-vitamin) biztosítja az erek tágulását, ami serkenti a fejbőr vérellátását, így a tápanyagok könnyebben jutnak el a hajhoz és a fejbőrhöz. Emellett csökkentheti a koleszterinszintet, ami hozzájárulhat a hajhullás csökkenéséhez. A B3-vitamin megtalálható a halakban, húsokban, diófélékben és gabonafélékben. Ismert, hogy a B5-vitamin (panthoténsav) hiánya hajhullást okozhat. A B5-vitamin megtalálható többek között a csirkében, a tejben, a gabonafélékben és a lazacban. A B12-vitamin (cianokobalamin) hiánya hozzájárulhat a hajhulláshoz és az ősz hajszálak kialakulásához. A B12-vitamin csak állati termékekben, például húsban és tejtermékekben található meg.

 - A vitamin: Az A-vitamin antioxidáns, amely javítja a fejbőr általános egészségi állapotát. Serkenti a faggyútermelést. A faggyú védi a hajat a kiszáradástól. Biztosítsa, hogy elegendő mennyiséget kapjon ebből a vitaminból, de ne túl sokat: a túl sok vitamin ugyanis serkentheti a hajhullást. Ennek a vitaminnak a hiánya száraz hajhoz és száraz fejbőrhöz vezethet. Az A-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, például a tejben, a brokkoliban, a spenótban, a sárgarépában és a káposztában, és változatos táplálkozással elegendő mennyiséget kell belőle kapnia.

- Egyéb a hajhullás ellen ható fontos vitaminok: Az egészséges fejbőr és a haj növekedése érdekében fontos, hogy elegendő C- és E-vitaminhoz jusson.

- A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely fontos a kollagén fenntartásához és felépítéséhez a bőrben és a hajhagymák körül. A C-vitamin segíti a szervezet vasfelvételét is. A C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, az eperben, a kiviben, a paradicsomban és a zöld zöldségekben.

- Az E-vitamin serkenti a fejbőr vérellátását, így a hajhagymák megfelelő tápanyagokat kapnak az optimális hajnövekedéshez. Az E-vitamin hiánya hajhulláshoz és korpásodáshoz vezethet. Az E-vitamin többek között a tojásban, a napraforgómagban, a leveles zöldségekben és a spárgában található.

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-c-vitamin-1500mg-retard-100db-39667.html

https://www.szepsegcikk.hu/drogeria/etrend-kiegeszitok/vitaminok-asvanyi-anyagok/jutavit-e-vitamin-400-lagykapszula-100db-40047.html

És még egy fontos tényező,

Egyesek olyan géneket örököltek, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervezetük több dihidrotesztoszteront vagy DHT-t termeljen, amelyről ma már tudjuk, hogy a hajhullás egyik fő oka mind a férfiaknál, mind a nőknél. Bár a DNS megváltoztatása nyilvánvalóan nem megvalósítható lehetőség, van pár olyan termék, amely képes blokkolni a DHT-t, és segíthet a haj vastagabb és egészségesebb visszanövésében. Mivel a DHT az egyik oka a férfiaknál gyakran megjelenő prosztatabajoknak, ezért az erre a problémára használható táplálékkiegészítők alkalmasak a DHT blokkolására lebontására, ez pedig kedvező hatást gyakorol a hajnövekedésre, a hajhullás mértékét pedig jelentősen csökkentheti. A szabal, vagy más néven fűrészpálma kivonatot tartalmazó készítmények például, kiválóak a jelen cikkben tárgyalt probléma kiegészítő, mellékhatásoktól mentes kezelésére.

 Következő cikkünkben azokra a hajápolási, hajgyógyászati anyagokra térünk ki melyek belsőnk támogatása után, „kívülről” képesek segíteni, felvenni a harcot a hajhullással szemben. Szó lesz a legkülönfélébb samponokról, pakolásokról, szérumokról. Ezek titka hatóanyagaikban rejlik, amit megpróbálunk majdan részletesen kifejteni.